B0016111-Redigera

Gelato

av svensk

fårmjölk

©Andreas Hylthén

Gourmet. 

Upptäck munkänslan.

Fårmjölkens sammansättning gör glassen till en sensorisk upplevelse utöver det vanliga. Ta en munfull av En Får Tacka® Original och upplev en extraordinär lenhet, låt dig förföras av den stora krämigheten som trotsar den extremt låga fetthalten. Och till sist, när glassen smält ut och lämnat din mun, upplev hur fräsch och fri din gom är. Jämför den munkänslan med vilken annan glass som helst och du kommer förstå vad vi menar. 

 Hemligheten ligger i fårmjölksfettets struktur. Med mindre fettmolekyler än i komjölkens grädde, skapas mer yta som kan binda med luften och skapa krämighet. Vi använder fårmjölken som den är, utan tillsats av vare sig grädde eller skummjölkspulver. Det ger en lätt och fräsch glass utan att förlora ett uns av den krämighet som normalt sett kräver grädde. 

Hantverksglass av fårmjölk. 

Unik. 

Som enda tillverkare av fårmjölksglass i Sverige har vi fått experimentera mycket. Många kan göra glass, men de gängse reglerna gäller inte när huvudråvaran - mjölken - byts ut. Vi har märkt att grädde inte behövs, inte heller skummjölkpulver. Att ta bort dessa två ingredienser är i princip otänkbart i den traditionella glassbranschen, men har visat sig fungera utmärkt när man använder fårmjölk.

 

Ägg har vi valt bort. Vi vill ha en glass som är så ren som möjligt och där fårmjölkens unika egenskaper får maximalt spelrum. Den ambitionen har gett resultat! Hösten 2018 belönades vår naturella smak, En Får Tacka® Original, med bronsmedalj i SM i Mathantverk, samt med tredjepriset i den regional tävlingen Matverk Närke. 

 

På gården finns idag ca 40 tackor av rasen ostfriesiskt mjölkfår. De lammar i april, och mjölkas från maj till september. Det är under den tiden vi producerar glass, även det på gården i vårt egna "glasseri". 

Från gräs till glass.

Dröm. 

Efter en semestervecka här hemma på gården där jag växt upp och där jag så många gånger som liten pojke önskat att jag vore den som fick stanna hemma och arbeta på gården, bestämde jag mig. Det var dags för mig att bli bonde!

 

Det var dags att få verka för, och i, en hållbar odling och djurhållning, att aktivt bidra till en av våra viktigaste framtidsfrågor, livsmedelsförsörjningen. 

Att få följa processen från när jorden vänds och nya frön sås ut, till skördens bråda dagar och senare se hur fodret fungerar i djuren, se dem omvandla gräs och spannmål till mjölk, kött, ull och skinn.

 

Att få förädla mjölken till en glass som sprider så mycket glädje.  

 

Det var dags att få leva min dröm.