DRÖM

Från dröm till glass.

Grunden till glassen är min barndomsdröm om att bli bonde. Dröm förresten? Snarare ett kall! 

Efter att först ha jobbat med både mjölkkor, får och spannmål i Australien och på Nya Zeeland, utbildade jag mig till husdjursagronom. En del av studierna gjorde jag i Paris, och där fick jag upp ögonen ordentligt för de goda upplevelser som riktigt bra mathantverk kan ge. Ost och vin flödade på studenthusets veranda!

Senare arbetade jag med forskning & utveckling inom foderindustrin, drev en stor mjölkgård som anställd platschef, men kände att något saknades. Den där drömmen från barndomen satt kvar, att själv få sköta min egen gård och driva mitt eget projekt.

Vintern 2016 tog jag över ansvaret för min föräldragård i Bergslagen. Jag började samla får till en mjölkproducerande besättning, och jag började experimentera med… ost! Men av olika anledningar blev jag nyfiken på glass, och insåg hur perfekt fårmjölken matchar en glassmakares krav på sin råvara. Redan efter den första testbatchen var jag fast – fårglass ska det vara!

Idag har vi sålt fårglass i två säsonger, byggt upp en besättning mjölkfår på ca 40 tackor och har en produktionslokal (”Glasseriet” som vi kallar det) på gården. Jag som heter Björn driver företaget och sköter ensam all glasstillverkning. Min far, Stig, är snart pensionär men får sällan en lugn stund utan rycker in som allt-i-allo med gårdsarbetet. I perioder tar vi hjälp av anställd personal och även volontärer från världens olika hörn genom organisationen WWOOF.

 

Såvitt vi vet är vi ensamma i Sverige om att producera fårglass för försäljning, och ute i världen finns det bara en handfull producenter av denna exklusiva produkt. Vår ambition är att sprida fårglassen alltmer så att fler får njuta av dess goda smak, lena struktur och hälsofrämjande näringsinnehåll.