VÅR GLASS

GOURMET

upptäck munkänslan

Fårmjölkens sammansättning gör glassen till en sensorisk upplevelse utöver det vanliga. Ta en munfull av En Får Tacka® Original och upplev en extraordinär lenhet, låt dig förföras av den stora krämigheten som trotsar den extremt låga fetthalten. Och till sist, när glassen smält ut och lämnat din mun, upplev hur fräsch och fri din gom är. Jämför den munkänslan med vilken annan glass som helst och du kommer förstå vad vi menar. 

Hemligheten ligger i fårmjölksfettets struktur. Med mindre fettmolekyler än i komjölkens grädde, skapas mer yta som kan binda med luften och skapa krämighet. Vi använder fårmjölken som den är, utan tillsats av vare sig grädde eller skummjölkspulver. Det ger en lätt och fräsch glass utan att förlora ett uns av den krämighet som normalt sett kräver grädde. 

UNIK

hantverksglass av fårmjölk

Som enda tillverkare av fårmjölksglass i Sverige har vi fått experimentera mycket. Många kan göra glass, men de gängse reglerna gäller inte när huvudråvaran - mjölken - byts ut. Vi har märkt att grädde inte behövs, inte heller skummjölkpulver. Att ta bort dessa två ingredienser är i princip otänkbart i den traditionella glassbranschen, men har visat sig fungera utmärkt när man använder fårmjölk.

 

Ägg har vi valt bort. Vi vill ha en glass som är så ren som möjligt och där fårmjölkens unika egenskaper får maximalt spelrum. Den ambitionen har gett resultat! Hösten 2018 belönades vår naturella smak, En Får Tacka® Original, med bronsmedalj i SM i Mathantverk, samt med tredjepriset i den regional tävlingen Matverk Närke. 

 

På gården finns idag ca 40 tackor av rasen ostfriesiskt mjölkfår. De lammar i april, och mjölkas från maj till september. Det är under den tiden vi producerar glass, även det på gården i vårt egna "glasseri". 

PRISBELÖNT

dubbla SM-brons

2018

En får tacka® Original

"En riktigt god glassbas med stor potential för smaksättning" 

2019

En får tacka® Choklad

"En vuxen dessertglass med kraftig och lång smak av kakao. Perfekt till kaffet!"

Två år i rad har våra tävlande smaker vunnit brons i Mathantverks-SM!

Svenska Mästerskapen i Mathantverk anordnas av Eldrimner, nationellt resurscentrum för mathantverk och småskalig livsmedelsproduktion. 

Tävlingen är öppen för hela Norden. 2018 tävlade fler än 500 bidrag uppdelade i 56 olika klasser. Ett krav för att få tävla är att produkten framställs hantverksmässigt, att den huvudsakliga råvaran är lokal och att inga tillsatsmedel använts.